Αν και τα περισσότερα νησιά των δυτικών Κυκλάδων δεν είναι τόσο προβεβλημένα, όσο είναι άλλα νησιά του Αιγαίου, το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και μια ιστιοπλοΐα προς τα μέρη τους, μπορεί να προσφέρει αξέχαστες στιγμές.
Στην Κύθνο μπορείτε να βρείτε όμορφες παραλίες, γραφικούς κολπίσκους και πεντακάθαρα νερά, ενώ θα βρείτε δροσιά και προστασία από τον ήλιο, χάρη στα αλμυρίκια. Η πιο γνωστή από τις παραλίες του νησιού είναι η περίφημη Κολώνα, όπου μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση προσφέροντας τη δυνατότητα να επιλέξετε την πλευρά που σας αρέσει ανάλογα με τον άνεμο και το κύμα. Δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε καλό φαγητό στην Κύθνο, καθώς υπάρχουν εξαιρεετικά ντόπια προϊόντα όπως τα νόστιμα τυροκομικά της ή το τοπικό κρασί. Για να γλυκαθείτε δοκιμάστε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα βαζάκι θερμιώτικο μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και αναδύει μεθυστικά αρώματα. Η Κύθνος παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά αρκετές από τις γνωστές αρχαιολογικές της θέσεις δεν έχουν προς το παρόν ερευνηθεί ανασκαφικά. Το νησί διαδραμάτισε όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας. Ο Μαρουλάς, στη ΒΑ άκρη της Κύθνου, θεωρείται η παλαιότερη προϊστορική εγκατάσταση των Κυκλάδων.
Πλησιάζοντας στη Σέριφο θα αρχίσετε να διακρίνετε ένα άγονο τοπίο που όμως η ανθρώπινη παρουσία το έκανε να αναπνεύσει και να ομορφύνει. Έτσι στην κορυφή ενός βουνού που μοιάζει να ξεμύτησε απ' τη θάλασσα, βλέπετε τη χώρα, με τα λευκά κυβικά σπιτάκια να ρέουν προς τους πρόποδες του απόκρυμνου βράχου. Αν τολμήσετε να ανηφορίσετε πριν τη βουτιά θα βρείτε έναν οικισμό με καλόγουστα μαγαζάκια, μικρά καφέ κι εστιατόρια. Κατεβαίνοντας, υπάρχουν πολλές ακτές για να χαρείτε το χάδι του ήλιου και της θάλασσας. Ψιλή Αμμος, Λιά, Αβεσσαλός, Αη Γιάννης, Άγιος Σώστης, Πλατύς Γιαλός, Καράβι, είναι μερικές από τις παραλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε τα νερά τους. Το απόγευμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοντράρετε τον αέρα που πνέει στα σοκάκια της χώρας, ή να απολαύσετε στο Μεγάλο Λιβάδι τον ήλιο να βασιλεύει στα παλαιά μεταλλεία. Αν από την πεζοπορεία σας ανοίξει η όρεξη, υπάρχει πλήθος καλών επιλογών για να καλύψετε την πείνα σας. Οι ανοιχτοχέρηδες ίσως να στραφούν σε μια πλούσια al dente αστακομακαρονάδα, αλλά οι γνώστες θα απολαύσουν "φουρνιστή" ρεβυθάδα, μαραθοκεφτέδες, σαλάτα με κάππαρη και ξινομυζήθρα καθώς και κριθαρένια κουλούρια.
Στη Σίφνο το βλέμμα σας θα πάρει μια γενναία δόση από την αρχοντιά του λευκού και του γαλάζιου. Από την περιήγηση στα νησιώτικα χωριουδάκια με την ανεπιτήδευτη ομορφιά, και τα μικρά ανθισμένα παρτέρια, μέχρι τους πέτρινους ανεμόμυλους και τους γαλάζιους τρούλους που σκεπάζουν τις εκκλησιές. Βουτήξτε στο βαθύ μπλε της θάλασσας της, βγείτε στις απόμερες βοτσαλωτές παραλίες, κάντε ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια στο ακρωτήρι της Χρυσοπηγής, περπατήστε στα πολυδαίδαλα σοκάκια του Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά σπίτια, και γνωρίστε την πλούσια αγγειοπλαστική παράδοση της Σίφνου. Οι τοπικές γεύσεις θα εντείνουν την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων κατά το ταξίδι σας στο νησί και θα γεμίσουν την εμπειρία σας με αρώματα. Μπορείτε να δοκιμάστε τη ρεβυθάδα που σιγοψήνεται μέσα στη σκεπασταριά σε ξυλόφουρνο, το φημισμένο μαστέλο, την καπαροσαλάτα τους ρεβυθοκεφτέδες και τη μανούρα, το ντόπιο πικάντικο τυρί που διατηρείται σε ίζημα κόκκινου κρασιού. Αν θέλετε να κλείσετε το γεύμα σας με κάτι γλυκό, δοκιμάστε τα τοπικά αμυγδαλωτά, το παστέλι, ή απολαύστε φρεσκοφτιαγμένους λουκουμάδες με παγωτό.
Η Μήλος, βγαλμένη από τα πινέλα ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, σας περιμένει στο νότιο άκρο των Δυτικών Κυκλάδων για να σας πείσει πως το ταξίδι έχει πολλά να σας προσφέρει ακόμα. Αν κατηφορίσετε πηγαίνοντας προς την αγκαλιά που σχηματίζει ο Αδάμας, τότε θα βρεθείτε στο πιο πολυσύχναστο μέρος του νησιού. Πριν αρχίσετε την εξερεύνηση στις μοναδικές παραλίες της Μήλου, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα γραφικά καλντερίμια της Πλάκας για έναν δροσερό καφέ. Κι όταν ο ήλιος σας πείσει να βρεθείτε σε μια ακτή για να απολαύσετε το χάδι του νερού και της άμμου, τότε οι επιλογές σας είναι απροσδόκητα πολλές. Η Πλάθιενα είναι μια μικρή παραλία κοντά στη χώρα, αρκετά κλειστή ώστε τα συνήθη Αυγουστιάτικα μελτέμια να μην ενοχλούν. Στο Βορρά, θα βρείτε και τη στενή παραλία του Παπαφράγκα, μια μικρή εσοχή στα βράχια με πρασινογάλαζα νερά. Το Σαρακήνικο, σα σεληνιακό τοπίο, με τα λευκά του βράχια, κρύβει μια πολύ μικρή αμμουδερή αγκαλιά και υπέροχα τυρκουάζ νερά. Αν θέλετε μια μεγάλη αμμουδιά μπορείτε να δείτε την Αγία Κυριακή με αρκετά μπαράκια να βρίσκονται τριγύρω της. Το Τσιγκράδο, με τα ανοιχτόχρωμα νερά του είναι ένας μικρός κολπίσκος με σπηλιές, ψιλή άμμο, αλλά δύσκολη πρόσβαση από τη στεριά. Το ιστιοπλοϊκό, θα σας βοηθήσει να πάτε στο Κλέφτικο, παλιό ορμητήριο πειρατών, το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων που σχηματίζει τρεις κόλπους με σπηλιές και σμαραγδένιο βυθό. Η Φυριπλάκα στη νότια πλευρά του νησιού, είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, με κρυστάλλινα νερά. Αν οι βουτιές και ο ήλιος σας ανοίξουν την όρεξη, το νησί προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε γαστριμαργικές δημιουργίες είτε της παραδοσιακής είτε της σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας. Τα Πιταράκια, με ντόπιο Μηλέικο τυρί, είναι μικρά τυροπιτάκια που μπορούν να συνοδεύσουν περίφημα το πρωϊνό ή το μεσημεριανό σας. Βάλτε στο τραπέζι σας φρέσκες σαλάτες με ντόπια ξινομυζήθρα και ελαιόλαδο. Αν λαχταράτε ζυμαρικά μπορείτε να διαλέξετε μια μερίδα με σπιτικό ντοματοπολτό που συνοδεύει πολλά από τα πιάτα στη Μήλο. Για επιδόρπιο, η καλοκαιρινή καρπουζόπιτα, πλασμένη με μέλι, κανέλα και σουσάμι, είναι ένα τοπικό γλύκισμα που επιβάλλεται να το δοκιμάσετε. Το ίδιο συμβαίνει και με το κουφέτο, που είναι ένα γλυκό του κουταλιού παρασκευασμένο με κολοκύθι και ολόκληρα αμύγδαλα.